Geglaceerde bospeen

Geglaceerde bospeen met komijn, sinaasappel en quinoa

Wortel met komijn en sinaasappel is voor mij een match mad in heaven. De combinatie is gewoon fantastisch: kruidig, zoet en zuur. Ik ben sowieso dol op alle soorten citrus. Citrus zorgt voor een heel goede zoet-zuurbalans in je gerecht. het zoetje maakt een gerecht aantrekkelijker van smaak en het zuur haalt alle andere smaken in het gerecht omhoog.

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkerwerten
  • 4 perssinaasappels
  • 1 el honing
  • 2 tl komijn
  • 50 ml witte wijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bosje bospeen
  • 1 el kerrie
  • 400 gram (rode) quinoa
  • 1 bos bosuien
  • 1/2 bosje kervel
  • 1/2 bosje koriander
  • 2 el appelciderzaijn
  • olijfolie extra vierge
  • 2 handsinaasappels
  • 2 bloedsinaasappels
  • 70 gram amandelen

 

Bereiding

  1. Wel de kikkererwten een nacht in water
  2. Giet de kikkerwersten af, breng ze in een pan met water aan de kook en kook ze in circa 40 minuten gaar. Giet ze af.
  3. Rasp de schil van de perssinaasappels boven een hapjespan en pers daarna het sap uit boven de pan.
  4. Voeg honing, 1 tl komijn, de witte wijn en rozemarijn toe en breng alles aan de kook.
  5. Was de bospenen grondig en schrap ze helemaal schoon met de achterkant van een schilmesje.
  6. Doe ze in de pan en kook alles totdat de bospeen gaar is en het sap een glazige siroop is geworden die de wortels mooi laat glanzen.
  7. Breng intussen een pan met water, beetje zout, de kerrie en de resterende komijn aan de kook.
  8. Kook hierin de quinoa in 15 minuten gaar.
  9. Giet het overtollige water af, stoom de quinoa kort droog en meng de kikkererwten erdoor.
  10. Snijd intussen de bosui in dunne ringetjes.
  11. Hak de koriander en kervel in grove stukken.
  12. meng de bosui en kruiden met de quinoa, breng op smaak met een snufje zout, versgemalen peper, azijn en een scheutje olijfolie.
  13. Verwijder de schil en het witte gedeelte van de hand- en bloedsinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  14. Rooster de amandelen in een droge pan in circa 3 minuten goudbruin.

Serveer dit gerecht op borden, of mooi op een grote schaal. Schep de quinoa op de borden en verdeel de partjes sinaasappel en amandelen erover. Leg de glaceerde bospeentjes erboven op en lepel de saus erover. Strooi tot slot de bosui erover. Een gezond feestje in je mond!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*