Biet-venkelsoep

Bieten-venkelsoep

Nu de feestdagen weer achter de rug zijn is het tijd om weer ‘back to basic’ te gaan. Ik heb zelf in ieder geval altijd wel zin om weer een beetje gezonder te doen in januari. Soep past daar top bij. Een heerlijke kom vol groenten die je lekker verwarmt in deze druilerige tijd van het jaar. Deze biet-venkel soep is niet alleen een keer wat anders, ook door de kleur is dit echt een feestje op je bord. Want genieten van eten, dat moeten we natuurlijk het hele jaar door blijven doen!

Ingrediënten voor 6 koppen

  • 1 venkelknol
  • 3 bieten
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 chilipeper
  • 1 appel
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el venkelzaad, heel
  • 1/2 el gemberpoeder
  • 1/2 el roze peperbes
  • 1/2 el komijnzaad, heel
  • 150 ml witte wijn
  • 6 el frambozenazijn
  • 1 el gembersiroop
  • 1,5 liter greontebouillon
  • 50 ml olijfolie
  • 2 el honing

Bereiding

  1. Snijd de venkel in grove stukken.
  2. Schil de bieten en snijd deze ook in grove stukken.
  3. Pel en snipper de uien en knoflook.
  4. Snijd de chili in ringen. Laat de zaadlijsten erin zitten.
  5. Schil de appel en verwijder het klokhuis.
  6. Snijd de winterpeen in grove stukken.
  7. verwarm in een soeppan een flinke scheut olie.
  8. Fruit de uien en knoflook. Voeg venkelzaad, gemberpoeder, roze peperbes en komijnzaad toe. Fruit de specerijen ca 2 minuten mee totdat ze beginnen te ruiken.
  9. Blus het geheel af met de witte wijn, de frambozenazijn en de gembersiroop.
  10. Voeg nu de appel, bieten, venkel en de winterpeen toe.
  11. Vul aan met groenten bouillon tot alles ruimschoots onder staat.
  12. Breng aan de kook en laat ca een uur goed doorkoken tot alles gaar is.
  13. Voeg een flinke snuf zout en peper toe.
  14. Mix de soep daarna glad met een staafmixer of in de blender en voeg tijdens het draaien nog wat olijfolie toe om de soep mooi te laten glimmen.
  15. Breng de soep nog op smaak met een scheutje extra frambozenazijn en honing.
  16. Lekker om te serveren met verse dille en eventueel een beetje zachte geitenkaas!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*