Hoe verspillingsvrij ben jij?

Misschien heb je het al langs zien komen. Gisteren is de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij’ van de stichting Samen tegen voedselverspilling gelanceerd. Een onderwerp dat me aan het hart gaat. Daarom vind ik het super dat deze campagne er nu is. Ik ga regelmatig naar de boer om daar verse ingrediënten te halen voor de menu’s die ik kook. Als je ziet hoe veel moeite, energie, tijd, liefde en geld er gaat in ieder stukje groente en fruit, dan denk je er wel twee keer over na voordat je iets gedachteloos de prullenbak in flikkert. Helaas weten we met z’n allen echter niet meer goed waar ons eten vandaan komt. Komt dat niet allemaal van de lopende band rollen dan? Nou nee dus!

Als je werkt in de voedselindustrie of in de horeca (zoals ik) dan weet je hoeveel werk er bij komt kijken voordat eten bij jou op het bord belandt. Het is dus hartstikke zonde en ook nog eens slecht voor het milieu als we eten verspillen. De komende tijd ga ik proberen je te helpen bij het verminderen van voedselverspilling door leuke tips en recepten te delen. Als we hier allemaal een uitdaging in zien en er een sport van maken om zo min mogelijk weg te gooien, dan moet het zeker lukken om de doelstelling 50% minder verspilling in 2030 te halen!

Hier alvast een paar tips waar je direct mee kan beginnen:

Maak dankbaar gebruik van je vriezer

Soms is het lastig om precies de juiste hoeveelheid te koken. Soms is het juist goed om veel te koken, omdat je weet dat het anders bederft. Maar het schiet natuurlijk niet op als je het vervolgens lang laat staan en vervolgens alsnog moet weggooien. Vries daarom de restjes die je over hebt direct in. Op drukke dagen ben je jezelf dankbaar voor de lekkere kliekjes die je uit de vriezer kunt toveren.

Wees niet bang om een doggybag te vragen

Er heerst een soort taboe rondom (gelukkig wordt dat steeds minder) en ik snap niet goed waarom. Als iets lekkers was, maar het is gewoon te veel om op te eten, waarom zou je het dan niet mee naar huis nemen? Je hebt er immers voor betaald. Bovendien is het voor degene die het gemaakt heeft ook veel leuker om te weten dat het later nog gegeten wordt, dan dat ze het in de prullenbak moeten gooien. Het is juist een compliment als je eten zo lekker was dat je het mee naar huis wilt nemen!

Verkies je eigen zintuigen boven de t.h.t. datum

Zo’ sticker met een datum erop, die moet er nu eenmaal opgeplakt worden. Het is natuurlijk ook belangrijk om dat goed in de gaten te houden, je wilt immers niet ziek worden van je eten, maar vaak is de datum die erop staat veeeel te ‘safe’. Wij doen in onze zaken hetzelfde; we plakken een datum op gerechten die we gemaakt hebben, zodat we het makkelijk kunnen controleren en ook omdat we geen risico willen nemen. Maar dat betekent niet dat het daarna meteen niet meer goed is. Vaak eet het personeel het eten dat ‘over de datum’ is gewoon zelf op en dat gaat prima. Dus wees niet bang voor dat stickertje, maar gebruik je zintuigen. Als iets niet meer goed is dan zie, ruik (en in het ergste geval proef) je dat echt wel.

Wees creatief met ‘afval’ 

Sommige gewoonten zijn er zo bij ingeslopen dat we niet beter weten. Zo schillen we ons groente en fruit, gooien we steeltjes, pitjes en andere “moeilijke” onderdelen direct weg. En dat is echt niet altijd nodig! Gelukkig zien steeds meer mensen en restaurants dat je juist de heerlijkste dingen kan maken van ingrediënten die ook vaak als afval beschouwd worden. Hier ga ik je de komende tijd mee helpen door leuke recepten te delen om daarmee aan de slag te gaan. Zijn er ingrediënten waar je graag een recept van wilt, omdat je niet weet wat je ermee moet? Laat het me vooral weten!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*