Tomatatin met frisse gazpacho

Een lekker tomaatig zomers recept. een tartte tatin van tomaat een een heerlijke gazpacho voor erbij. Gazpacho is een koude soep met rauwe groenten en kruiden er hoort beslist geen vlees of bouillon in.

 

Ingrediënten

  • 2 el honing
  • 40 + 20 g boter
  • 1 ui
  • 1/2 bosje citroentijm
  • 1 el venkelzaad
  • 300 g extra zoete cherrytomaatjes
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 plakken bladerdeeg
  • beetje bloem
  • 1 ei
  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 paprika
  • 300 g cherrytomaatjes
  • 1 citroen
  • 1 el honing
  • 50 ml olijfolie
  • 20 g lekkere olijven
  • 4 gekleurde cherrytomaatjes
    Extra nodig
  • Koekenpan met stalen handvat
  • of dichte taartvorm
  • cocktailglas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verwarm de koekenpan met twee eetlepels honing en een flinke klont boter.
  3. Verwarm een andere koekenpan met een klontje boter en wat olie.
  4. Pel en rasp de witte uit. Fruit de ui in de gesmolten boter-oliemix voor circa vijf minuten tot
    hij helemaal glazig is. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Ris takjes citroentijm en besprenkel de tijm over de pan samen met wat gekneusd
    venkelzaad.
  6. Prik in alle cherrytomaatjes een klein gaatje en rangschik ze in de pan tot je de hele pan
    gevuld hebt met tomaatjes.
  7. Besprenkel met peper, zout en wat balsamicoazijn. Bedek de tomaten met een laagje ui.
  8. Bestuif de werkbank met bloem. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een
    grote plak. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  9. Bedek de pan met het deeg en vouw het deeg naar binnen alsof je iemand instopt.
  10. Kluts een eitje los met wat water en speer het bladerdeeg in met eigeel.
  11. Bak de tomatatin voor circa 25 minuten op 180 graden.
  12. Pel en snijd de ui in grove stukken.
  13. Snijd de knoflook fijn.
  14. Snijd de paprika in stukken.
  15. Mix in een blender de ui, knoflook, paprika en tomaat met rasp en sap van een citroen en
    een eetlepel honing.
  16. Voeg scheutje voor scheutje de olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
  17. Zeef de gazpacho en serveer in glazen.
  18. Prik een olijf en een gekleurd tomaatje op een stokje en serveer deze in het glas.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*