Shepherd’s pie

De Shepherd’s pie een lekkere Britse klassieker die al in een heleboel varianten is nagemaakt en
waar menig huishouden haar eigen versie van gemaakt heeft. Dit recept is ook zeker niet de
klassieke variant, maar mijn verse met de restjes die ik afgelopen week nog in huis had. Daar leent
dit recept zich dus ook perfect voor! Lekker kliekjes opmaken. Kijk daarom eerst goed in je
koelkast voordat je dit recept gaat maken! Dan hoef je waarschijnlijk bijna geen boodschappen
meer te doen!

Ingrediënten


Voor 4 personen

  • 400 g rozevalaardappels
  • 400 g gehakt
  • 2 uien
  • totaal 100 g boter in klontjes
  • 70 ml melk
  • 1/2 bosje peterselie
  • snufje nootmuskaat
  • 50 + 50 ml rode wijn
  • 2 st prei
  • 1 el mosterd
  • scheutje worcestershiresauce
  • 1 st buffelmozzarella
  • 100 g cheddarkaas

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Was de aardappeltjes met de schil en
    borstel ze eventueel schoon als er nog wat zand aan zit. Kook de aardappels gaar in het gezouten
    water voor circa 20 minuten, tot ze zacht zijn en je er makkelijk met een vork doorheen kunt
    prikken.
  2. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Zet de aardappeltjes terug op het vuur en stoom
    ze kort droog. Plet de aardappeltjes met een stamper. Voeg een scheutje olijfolie en een klont
    boter toe. Stamp deze door de aardappels. Verwarm ondertussen de melk en giet deze voorzichtig
    over de aardappels. Stamp de melk ook door de aardappels en meng het tot een grove puree, hij
    mag best stukjes bevatten dat is alleen maar lekkerder, maak je ook niet druk over de schil! Die is
    voedzaam en kun je er prima omheen laten zitten! Scheelt je een heleboel werk en bovendien is
    het super gezond en extra smaakvol. Breng de puree op smaak met nog wat peper en zout en een
    snufje nootmuskaat. Hak wat peterselie fijn en meng deze door de puree. Zet de puree apart voor
    later.
  3. Verwarm ondertussen een koekenpan met een beetje water, rode wijn en een klein klontje boter.
  4. Voeg wat zout en peper toe aan het water. Snijd de prei in grove plakken. Leg de prei in het water
    en laat de prei garen voor circa zeven minuten, tot het water bijna geheel is verdampt.
  5. Snijd ondertussen twee uien in ringen.
  6. Verwarm ondertussen ook een braadpan met een scheutje zonnebloemolie in combinatie met een
    klontje boter. Braad het rundergehakt; zorg dat je het eerst op hoog vuur lekker krokant aanbakt en
    met een houten lepel een beetje uit elkaar haalt, draai het vuur daarna wat lager, voeg de 1/3 van
    de uien, peper, zout en nootmuskaat toe. Bak dit mee voor circa 5 minuten. Blus het geheel dan af
    met een flinke scheut rode wijn. Voeg ook een eetlepel mosterd toe en wat worcestershiresauce.
  7. Laat het gehakt sudderen tot de rode wijn zo goed als helemaal is verdampt en het gehakt een
    smeuïg en glimmende massa is geworden.
  8. Draai het vuur uit. Leg de prei bovenop het gehakt zodat het de hele oppervlakte bedekt met prei.
  9. Maak de pan even snel schoon met een keukenpapiertje en leg er een kontje boter in en zet hem
    terug op het vuur. Doe de rest van de uien in de pan, besprenkel ze met een snufje zout en draai
    het vuur laag. Laat de uien lekker glaceren op laag vuur voor circa 5 minuten. Ze worden vanzelf
    zacht en lichtbruin. nIet te veel in roeren, niet te veel schudden. Gewoon lekker laten bakken en je
    krijgt de lekkerste gekarameliseerde uien ooit! Leg de uien bovenop de prei.
  10. Rasp ondertussen de cheddar en breek de buffelmozzarella in stukjes. Bedek de prei en uien
    alvast met een klein laagje kaas, je mag best nog wat van de prei en uien blijven zien dus niet
    helemaal bekleden!
  11. Dan de puree bovenop de rest. En bedek te puree nogmaals met de kaas, dit keer wel helemaal
    zodat er een lekkere kaaskorst ontstaat! Voor een extra krokante korst kun je de kaas nog
    bestrooien met wat paneermeel of oude broodkruimels.
  12. De ovenschotel 20 minuten op 18 graden in de oven en dan is hij klaar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*