Witlof schotel

Ouderwetse witlof uit de oven met ham en kaas

Ingrediënten


Voor 4 personen:

8 witlof stronken
8 plakken dik gesneden boeren ham
300 g geraspte oude kaas
40 + 50 g roomboter
2 blaadjes laurier
200 ml witte wijn
1/2 el honing
50 g bloem
300 ml kruidenbouillon of water
200 ml melk
snufje nootmuskaat
4 plakjes oud brood
gedroogde kruiden
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Snijd de witlof over de lengte doormidden en snijd het bittere hart er uit. Verwarm een koekenpan met een 40 g boter, een scheutje witte wijn en ½ el honing. Voeg ook een laurierblaadje toe. Leg de witlof met de opengesneden kant naar beneden, bestrooi met wat zout en peper en een snufje nootmuskaat. Laat de witlof circa 10 minuten smoren totdat het vocht zo goed als verdampt is en de witlof slapper is geworden.

Maak ondertussen de kaassaus. Verwarm in een steelpannetje 50 g boter en voeg daar de bloem aan toe. Roer dit met een houten lepel tot een roux. Voeg dan beetje voor beetje het melk/bouillon mengsel toe. 

Blijf goed roeren en voeg niet meteen al het vocht toe want dan krijg je klontjes. Laat de saus goed doorkoken en zorg dat hij niet aan de bodem plakt. Mocht de saus te dik worden, dan voeg je er gewoon wat extra water aan toe. De saus moet een lobbige structuur krijgen.

Voeg dan de geraspte kaas toe samen met een snufje nootmuskaat en peper en zout.

Leg de helft van de witlof in de ovenschaal en bedek deze met de helft van de ham. Verdeel er daarna een dun laagje kaassaus overheen en daar bovenop een beetje geraspte oude kaas.

Leg dan overige witlof erbovenop, vervolgens weer een laagje ham en dan weer een laagje kaassaus. Maak de ovenschotel af met de geraspte oude kaas en verkruimel wat oud brood tot croutons om deze er ook overheen te strooien. Besprenkel met een klein beetje olijfolie en eventueel wat gedroogde kruiden. Dat mag tijm, rozemarijn of bijvoorbeeld peterselie zijn. Maar net wat er nog in het keukenkastje staat.

Bak de witlofschotel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Serveren:
Serveer de witlofschotel bijvoorbeeld met een goed stuk zuurdesembrood. 


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*