Haas van oma Mien

Dit is het recept waar mijn familie het meest trots op is. Mijn oma maakte dit altijd met kerst. En nog steeds is dit een onmisbaar recept dat ieder jaar geserveerd wordt tijdens ons kerstdiner. Vroeger maakte mijn oma dit dus altijd. Tegenwoordig maakt of mijn oom of mijn moeder het. Ook ik kan het sinds een aantal jaren maken omdat ik het nu ook altijd rond de kerst in ’t Amusement serveer. Maar volgens mijn moeder sla ik soms nog wel de plank mis. Zo had ik er het eerste jaar wat basterdsuiker aan toegevoegd. Nou dat was echt ‘not done!’.

Ingrediënten voor 6-8 personen

 • 1 Hollandse haas
 • 250 g roomboter
 • 2 flessen volle rode wijn (gebruik niet de beste maar zeker ook niet de slechtste)
 • 6 laurierblaadjes
 • 10 jeneverbes
 • 10 kruidnagels
 • peper en zout

Bereiding

 1. Snijd de haas in grove stukken; verwijder de voorbouten en achterbouten.
 2. Hak de rug in drie stukken. (Ikzelf verwijder tegenwoordig wel eerst de rugfilets en braad deze er op het allerlaatst bij in een aparte koekenpan zodat deze rosé blijven. Mijn moeder en oma doen dit echter niet. Dus ik ben een beetje een rebelse traditiebreker. Maar ik ben van mening dat het zonde is om deze filets helemaal gaar te stoven! Maar maak hier vooral je eigen keuze in.)
 3. Doe een geheel pakje boter in een grote braadpan. (Ja, mijn oma Mien was niet zuinig met de boter.) Laat het smelten tot de grote bellen verdwenen zijn en de boter lichtbruin wordt.
 4. Zout en peper de haas ruim in.
 5. Zorg ervoor dat de haas in stukken wordt gebraden, namelijk de voorpoten, de achterpoten, het karkas en de rug.
 6. Braad de haas flink aan zodat deze goed kleur krijgt. Blus de haas vervolgens af met 1/6 van de rode wijn en laat met de deksel half op de pan de haas op laag vuur sudderen totdat de rode wijn bijna helemaal is opgenomen door de haas.
 7. Wanneer de haas makkelijk van de botten af is te krijgen, kan je de haas plukken en dan mag de haas weer terug in de pan.
 8. Voeg een paar laurierblaadjes toe en 2/3 van de kruidnagels.
 9. Schenk nu 1/6 van de wijn in de pan en laat de wijn volledig opnemen door de haas en herhaal dit nog een aantal keer tot alle wijn op is. Dit kan zeker drie tot vier uur duren. Voeg wat meer wijn toe wanneer de wijn te snel verdampt.
 10. Uiteindelijk moet het vlees van het bot vallen en zeer donker van kleur zijn. Let op! het lijkt bijna zwart maar dit komt door de ingekookte wijn. Dit is zeker de bedoeling.

Serveer de haas samen met een heerlijk romige puree, cranberry compote, stoofpeertjes, rode kool en spruitjes.

2 Comments

 1. Walter de Groot

  Estée,
  In het recept van Haas van oma Mien pluk je op een moment de haas.
  En je eindigd met het vlees moet van het bot vallen.

  Wat bedoel je met plukken, als het bot blijft zitten?

  Walter de Groot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*