Gepofte herfstgroenten

Gepofte herfstgroenten

Het fijne aan de herfst is de heerlijke smaken die het met zich meebrengt. Pompoen, biet, paddestoelen; ik vind het allemaal even lekker. Juist omdat ze ook zo divers zijn in de manier waarop ze klaargemaakt kunnen worden. Deze groenten worden gepoft en geven samen met heerlijke smaakmakers als ui, rozemarijn en roze peper echt een heerlijk aroma.

Ingrediënten

3 rode bieten 
1 kleine pompoen
3 el honing
1 el roze peperbes 
5 el zonnebloemolie 
4 el frambozenazijn 
5 takjes rozemarijn 
3 tenen knoflook 
1 rode ui 


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Was de bieten grondig. Prik met een vork gaatjes in de biet, bestrooi ze met een snufje zout en pak ze daarna in aluminiumfolie in. 
Gaar de bieten eerst dertig minuten in de oven in aluminiumfolie. 
Snijd ondertussen de pompoen doormidden en snijd hem daarna in parten van circa twee centimeter per part. 
Haal de bieten uit de oven en haal ze uit het aluminiumfolie. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C.
Snijd dan ook de bieten eerst doormidden en daarna in parten van circa twee centimeter.
Maak in een kommetje een mix van de honing, roze peperbes, olie, frambozenazijn.
Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak deze fijn. Pel en snipper de knoflook. Pel de rode ui en snijd deze in ringen. Meng ook dit door de mix in het kommetje.
Marineer de pompoen en bieten beide met de kruidenmix.
Leg de bieten en pompoen om en om gerangschikt op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Besprenkel met circa een half glas water over de bakplaat verdeeld. Gaar de pompoen en bieten nog eens circa 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. 
De bieten en pompoen moeten zacht en gaar aanvoelen als je ze uit de oven haalt.
Mochten ze te snel bruin kleuren kun je ze tussentijds afdekken met aluminiumfolie. 


Serveren: Serveer de bieten en pompoen als bijgerecht. Zorg dat je ook wat van het bakvocht erbij doet. Dat geeft vooral veel smaak. 


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*