Balletje gehakt met jus

Ingrediënten

(voor 8 ballen):

1 ei
4 el paneermeel
1 el bloem
1 el fijne mosterd
1 flinke scheut worcestershire saus
1 ui (mag zowel rood als wit zijn) 
1 teen knoflook
½ bosje dragon (of iets anders dat je hebt liggen)
500 g gehakt half om half
3 blokjes van circa 10 g roomboter

Soort gerecht: vleesgerecht

bereidingswijze

Meng voor de gehaktballen in een kom een ei, het paneermeel, een eetlepel bloem, scheutje olie, de mosterd en een flinke scheut worcestershire saus (mocht je die niet hebben kun je een klein scheutje sojasaus gebruiken, niet helemaal hetzelfde maar beide zijn lekker zout en sterk).

Pel en snipper een uitje heel fijn. Doe hetzelfde met een teen knoflook. Zorg dat ze erg fijn zijn zodat je ze haast niet meer herkent in de gehaktbal.

Meng de ui en knoflook door de mix. Voeg een snuf peper en zout toe. Voeg ook nog wat kruiden toe, deze kunnen gedroogd zijn of vers. Ik kies in dit geval voor een beetje dragon.

Ris daarom de blaadjes dragon van de steeltjes en hak de dragon fijn. Bewaar ook wat voor door de stamppot zelf.

Meng de kruiden ook door de mix. Voeg nu het gehakt toe en kneed alles goed door elkaar. Voeg nog een beetje peper en zout toe. 

Splits het gehakt in tweeën, deel daarna de twee delen weer in tweeën en deze delen weer in tweeën. Zo heb je acht gelijke ballen gehakt. Rol ze daarna tot ze mooi rond en egaal zijn.  

Verwarm een koekenpan met een scheutje olie en een klein klontje boter. Als de boter gesmolten is en licht bruin kleurt kun je de gehaktballens toevoegen. 

Braad de gehaktballen aan alle kanten goudbruin. Draai ze niet te snel om want dan vallen de ballen uit elkaar. Ze moeten wel een mooie korst kunnen creëren. Laat de ballen zo voor circa acht minuten bakken. Blus ze dan af met wat water totdat de ballen circa tot de helft onder staan. Laat de ballen sudderen voor twintig minuten tot er een lekkere jus ontstaan is die goed is ingekookt.  

Serveren:

Serveer het balletje gehakt bij een stamppot of ander gerecht. Ik vind hem heerlijk bij de hete bliksem. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*