Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Het is elk jaar weer zo fijn als de stoofpeertjes er eindelijk zijn! Ze zijn van oktober t/m februari in het seizoen en geven, mede door deze tijdelijke beschikbaarheid, ieder gerecht meteen een winterse touch. Natuurlijk komt dit ook door de kruiden die gebruikt worden. Heerlijk om zowel bij hartige gerechten te serveren (zoals stoofvlees), maar ook bij het toetje of door de yoghurt.

Ingrediënten


 (10 peertjes):

  • 1½ kilo stoofperen (giezer wildeman)
  • water
  • 350 gram kristal suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 citroen
  • 2 kruidnagels
  • 500 ml wijn of bessensap
  • water (tot de peren net onder staan)
    Soort gerecht: bijgerecht
    Extra nodig: ruime pan

Bereidingswijze

Schil de stoofperen. Je kunt ervoor kiezen om ze chic te gebruiken met het steeltje er aan, maar je kunt ze ook in vieren delen, qua smaak maakt het niets uit. Stoofperen zijn zonder te veel poespas ook heerlijk dus je hoeft er geen wijn of bessensap aan toe te voegen. De truc van de stoofperen is echter dat ze echt lang moeten stoven. Wanneer je toch wijn of bessensap toe wilt voegen, gebruik dan in plaats van de hoeveelheid water, de wijn of de sap. Zet de geschilde peertjes op met water en zorg dat de peertjes net onderstaan. Voeg de suiker, een kaneelstokje, door vieren gesneden citroen en de kruidnagels toe aan het water. Wanneer je de wijn gebruikt kun je half wijn, half water kiezen. Of in plaats van de wijn, bessensap voor een intensere kleur, maar het is zeker niet nodig voor de smaak. Bij stoofpeertjes is het belangrijk dat ze lang stoven. Hoe langer je ze stooft, hoe intenser de kleur. Proef na 2½ uur of de peertjes zoet genoeg zijn. Is dit niet het geval voeg dan nog wat suiker toe. Laat de peertjes zeker drie uur stoven! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*