Mokkamousse met pepernoten, hopjes-karamel en snoepgoed uit Piet’s strooizak

Sinterklaas heeft het alweer druk met bedenken wat hij op pakjesavond aan ieder kind zal geven. Zijn inkooppieten maken overuren, om nog maar niet te spreken over de surprisepieten, dichtpieten en pakjespieten. Zelf maakt sint zich nogal druk over de culinaire versnaperingen van dit jaar. Er blijft namelijk altijd zoveel strooigoed over en Sint kan het helaas niet allemaal zelf opeten.

Daarom heeft hij de laatste dagen wat tijd doorgebracht met chef-piet om zijn hersenen te kraken op een heerlijk dessert voor pakjesavond. Een dessert om all laatste restjes strooigoed, pepernoten en chocoladeletter in op te maken en iedereen die avond mee te verwennen!

Ingrediënten

 • 300 g melkchocolade (van een melkchocoladeletter)
 •  100 g stukken chocoladeletter in verschillende kleuren of sinterklaaschocolade
 •  150 g slagroom (warm) + 300 g slagroom (lobbig) + 100 g slagroom (stijf geklopt)
 •  75 g hopjes (circa 25 stuks)
 •  1 dubbele espresso (of sterke koffie)
 •  scheut baileys
 •  100 g pepernoten
 •  100 g snoepgoed (marsepein, muizen, taaitaai, etc.)

Bereiding

 1. Verwarm het eerste deel van de slagroom.
 2. Zet de koffie. Snijd de melkchocolade in stukken. Overgiet het met de koffie, baileys en de warme room. (voor kinderen kun je de baileys even meekoken zodat de alcohol verdampt maar je wel de smaak overhoudt.) Laat de chocolade al roerende smelten. Meng er daarna de slagroom doorheen.
 3. Verdeel de pepernoten over een mooie schaal en giet daar de chocolademousse op. Laat opstijven voor circa 1,5 uur minimaal.
 4. Haal de hopjes uit de verpakking en vijzel ze in een vijzel (of mix ze in een sterke mixer) tot een grof poeder. Verdeel het hopjespoeder over wat bakpapier of aluminiumfolie op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de hopjes smelten in circa 12/15 minuten.
 5. Laat de hopjeskaramel daarna afkoelen en breek ze daarna in schotsen.
 6. Haal de schaal uit de koelkast en garneer met wat scheppen geslagen room (laatste beetje). Breek de chocolade letters in kleine stukken en rasp wat chocolade als ‘sneeuw’ over de mousse. Garneer met de schotsen hopjeskaramel en het snoepgoed tot het een overdadige schaal met chocomousse is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*