Pompoen boomstam / bûche de noël

De ‘boomstam’ is een Franse kerstklassieker. Traditioneel wordt deze gemaakt met chocolade, maar ik vind pompoen een hele leuke groente om in zoete gerechten te gebruiken. Zacht, zoet, winters; ik zou zeggen: give it a try!

Ingrediënten

Pompoenmousse:

  • 300 g pompoenpuree (van gegaarde pompoen en daarna in blender gemaakt tot puree)
  • 150 g abrikozenjam
  • 50 g poedersuiker
  • snuf zout
  • 300 g crème fraiche
  • 6 blad gelatine
  • 1 el five spice 

    cake:

  • 150 g suiker
  • 125 g basterdsuiker
  • vanille extract
  • 200 g roomboter
  • 3 ei
  • 400 g pompoenpuree
  • 250 g bloem
  • 100 g crème fraiche
  • 1 zakje bakpoeder
  • flinke snuf five spice
  • zout

Bereidingswijze

  1. Meng poedersuiker, abrikozenjam, snuf zout en five spice samen in een pannetje en warm het op.
  2. Wel de gelatine in koud water en los vervolgens  op in de siroop.
  3. Meng met de pompoenpuree. Klop er daarna de crème fraiche doorheen.
  4. Meng suiker samen met de eieren en klop luchtig.
  5. Smelt de boter tot hij zacht is maar niet helemaal gesmolten. Meng met de pompoenpuree.
  6. Spatel de eieren door de pompoenpuree samen met de crème fraiche.
  7. Zeef daarna het bakpoeder en de bloem door het mengsel en spatel voorzichtig door.
  8. Breng op smaak met five spice poeder en snuf zout.
  9. Bekleed het bakblik met een laag bakpapier. Smeer de cake zo dun mogelijk uit op het bakblik.  
  10. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 graden voor circa 10 minuten.
  11. Laat de cake afkoelen en haal hem daarna van het bakpapier. Rol de cake extra plat met een deegroller.
  12. Besprenkel de cake eventueel met een lekkere likeur om hem extra feestelijk te maken. Bijvoorbeeld likeur 43.
  13. Smeer de cake in met de mousse van pompoen. 
  14. Rol de cake tot een boomstam. Laat opstijven in de koelkast.
  15. Bekleed de cake met gekonfijt fruit, geklopte slagroom, koekjes en snoepjes en allerlei lekkers.
  16. Bestrooi op het laatst met wat poedersuiker.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*