Spritsen

Opa’s spritsen

Een levendige herinnering zowel in mijn hoofd als in mijn mond zijn de spritsen van mijn opa. En wat zijn die moeilijk te evenaren zeg! Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik als kind de koektrommel plunderde… Een koektrommel vol met kruimige, brosse stukken koek (mijn opa bakte altijd een hele bakplaat aan elkaar). Zoet en romig met een zoute bite die ze zo lekker maakten. Mijn recept komt in de buurt, maar af toe oefenen kan geen kwaad. 

Ingrediënten


Ingrediënten (een koekjesbak vol):

  • 1 vanillestokje
  • 10 gr melk
  • 280 gr zachte boter
  • 140 gr witte basterdsuiker
  • 360 gr patentbloem
  • 2 tl zout

Soort gerecht: zoete snack

Extra nodig: spuitzak met een kartelmond grootte opening 1 centimeter, keukenmachine

Bereidingswijze


Verwarm de oven op 150 °C. Meng de boter met de basterdsuiker tot een luchtige zalvige massa. Voeg het merg van het vanillestokje toe en daarna de bloem en het zout. Meng dit op een lage snelheid tot de bloem volledig is opgenomen. Giet dan de melk erbij. Verhoog nu de snelheid van de machine en klop het tot een luchtig beslag. Dit mag niet te lang, want dan wordt het deeg taai.

Doe het beslag in de spuitzak en ga lekker los met het spuiten van je koekjes. Je kan de vorm van de spritsen zelf verzinnen. Zo kan je ze rond, stervormig, rechthoekig of gewoon de professionele look de Z-vorm. Bak de koekjes in de oven circa 30 minuten. Zorg ervoor dat ze mooi crèmekleurig zijn en niet te bruin. Ze moeten mooi brossig zijn. 

Serveren: 
Laat ze afkoelen, doe ze in een koekjes trommel en zet ze op de keukentafel en bedenk je dan dat je er te weinig hebt gebakken, want ze zijn zo op!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*